Videotréning óvodában, iskolában

A videotréning egy nagyon hatékony módszer, ha valóban változást szeretnénk elérni és a megoldásokat keressük.
Érdemes elolvasni azokat a véleményeket, amelyeket olyan pedagógusok írtak, akiknek személyes tapasztalatuk van arról, hogy mit is jelent a videotréning.

A videotréning rövid ideig tartó, intenzív fejlesztő módszer, amely egyéni coaching folyamaton keresztül segít a pedagógusnak, hogy szakmai munkáját az óvodai csoportban, iskolai osztályban hatékonyabban tudja végezni.

A módszer alapelemei:

(1) A mindennapos óvodai, osztálytermi helyzetekről készült rövid videofelvételek készítése,

(2) a videofelvételek elemzése,

(3) visszajelzés: az elemzett felvételek óvónővel, pedagógussal való visszanézése,

majd ezek ciklikus ismétlése.

A képek segítségével a problémákat megfoghatóbbakká lehet tenni, mivel csökken a szubjektív észlelés veszélye. A felvételek megtekintése után könnyebben elindítható a témához kapcsolódó beszélgetés.

Az óvodai, iskolai videotréning az óvodai csoportban / osztályteremben előforduló interakciós mintákra támaszkodik és az óvónő, pedagógus konkrét kérdéséhez, problémájához kapcsolódik. Általában 3-5 alkalommal megismételt videofelvételek egyéni, strukturált megbeszélésével segíti a pedagógus professzionális munkájának megerősödését ill. az adott probléma sikeres megoldásához szükséges változást.

Például a tanulási, magatartási vagy más problémák miatt rosszul beilleszkedő gyerekek helyzetét erősítheti azzal, hogy segít jobb/értőbb kapcsolatot kialakítani a pedagógus és a problémás gyerek között.

Milyen céllal alkalmazható eredményesen az óvodai, iskolai videotréning?

  • Az átlagtól eltérő viselkedésű és/vagy csoportban nehezen kezelhető gyermekkel való eredményes munka;
  • Problémák korai felismerése, viselkedésformák diagnosztizálása;
  • Problémás kapcsolatok javítása;
  • Új módszerek bevezetésének követése, értékelése;
  • Visszatérő konfliktushelyzetek hatékony megoldása;
  • A nevelői, pedagógiai munkában való elakadás, eredménytelenség-érzés kezelése;
  • Pályakezdő pedagógusok hatékony munkastílusának kialakítása;
  • Professzionális tanári kommunikáció fejlesztése.

A workshop alkalmával a módszer-demonstráció mellett a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy szituációs játékon keresztül megtapasztalják a képek erejét, ill. azt, hogy miként működik a módszer a gyakorlatban.

A workshop időtartama: 3 óra

Akiknek ajánljuk: pedagógusok, óvoda- és iskolapszichológusok, fejlesztő- és gyógypedagógusok, logopédusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek

Bemutatkozás

Bemutatkozás - Medveczky KataMedveczky Kata pszichológus vagyok. A gyermeknevelés olykor kanyargós útveszőjében a szülőknek segítek kiutat találni, másrészről a pedagógusokat támogatom abban, hogy minél hatékonyabban tudják végezni szakmai munkájukat.

Hiszem, hogy a gyerekekkel kapcsolatos nehézségeink megoldásának a kulcsa többnyire nálunk, felnőtteknél van.

Az egyik legnagyobb ajándék egy gyerek számára, ha a szülője először saját magán kezd el dolgozni.

logo

Honlapomon a mindennapi és a nem mindennapi gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseket járom körül szakmai szemmel, de közérthetően. Ha szülőként, pedagógusként megértjük a gyerekek viselkedését és újra gyerekszemmel tudjuk látni a világot, akkor már nem lesz kérdés, hogy mitévők legyünk egy-egy nehezebb helyzetben.

Minden jog fenntartva © 2012 - 2024. medveczkykata.hu