Meseterápiás csoport szülőknek

Célcsoport: azok a szülők, akik szívesen néznek szembe a mesék segítségével saját szülői szerepükből fakadó próbatételek megküzdésével

Csoportlétszám: min. 6 - max. 12 fő

Időtartam: 3-5 alkalom, 1 alkalom 4 óra

Díja: 1 alkalom 10000 Ft (tartalmazza az eszköz és anyag költséget is)

Jelentkezem szülőknek szóló meseterápiás csoportra

----------------------------------------------------------------------------------

Egy király meg akarta tudni, hogy az udvarában élő emberek közül ki a legalkalmasabb arra, hogy megválassza maga mellé tanácsadónak. Azt találta ki, hogy próbára teszi a bölcseket és a lovagokat és azt választja meg a fontos posztra, aki a legbátrabb közülük. Összehívta hát az udvari népet.
Erős és bölcs férfiak sokasága állt körülötte.
– Halljátok, ti bölcsek és bátrak – szólt a király –, adok nektek egy feladatot: hadd lám, ki olyan ügyes közületek, hogy meg tud birkózni vele.
Odavezette őket egy irdatlan nagy lakathoz, amely akkora volt, amekkorát még egyikük se látott.
– Itt látjátok a legnagyobb és legsúlyosabb lakatot, ami országomban valaha létezett – mondta a király. – Ki képes rá közületek, hogy kinyissa?
Az udvaroncok legtöbbje tagadólag csóválta a fejét. Néhányan – akiket bölcsnek tartottak – szemügyre vették közelebbről a lakatot, de bevallották, hogy nem tudnak megbirkózni vele.
– Ez a lakat túl nagy és erős – mondták.
Mikor pedig a bölcsek így vélekedtek, a többiek is mind egyetértettek abban, hogy a feladat túl nehéz, nem tudják megoldani.
Csak egy vezír mert odamenni a lakathoz. Szemügyre vette jobbról, szemügyre vette balról, körbetapogatta ujjaival is, próbált mozdítani rajta erről is, meg arról is, míg végül elszánta magát, és nagyot rántott rajta.
És lám, a lakat kinyílt. Ugyanis nem volt bekattintva, csak a helyére illesztve, és csupán bátorság meg elszántság kellett ahhoz, hogy ezt valaki észrevegye, és bátran cselekedni merjen.
– Reád bízom az udvari hivatalt – szólt a király –, mert te nem éred be azzal, amit látsz vagy hallasz, hanem használod a saját tudásodat is, és megvan benned a bátorság, hogy próbát merj tenni.

Forrás: A próbálkozás bátorságáról (perzsa) – Peseschkian, Nossrat: A tudós meg a
tevehajcsár. Adamik Lajos fordítása. Helikon Könyvkiadó, 1991.
Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi: Mesekalauz útkeresőknek. Magvető Könyvkiadó, 2016.

Bemutatkozás

Bemutatkozás - Medveczky KataMedveczky Kata pszichológus vagyok. A gyermeknevelés olykor kanyargós útveszőjében a szülőknek segítek kiutat találni, másrészről a pedagógusokat támogatom abban, hogy minél hatékonyabban tudják végezni szakmai munkájukat.

Hiszem, hogy a gyerekekkel kapcsolatos nehézségeink megoldásának a kulcsa többnyire nálunk, felnőtteknél van.

Az egyik legnagyobb ajándék egy gyerek számára, ha a szülője először saját magán kezd el dolgozni.

logo

Honlapomon a mindennapi és a nem mindennapi gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseket járom körül szakmai szemmel, de közérthetően. Ha szülőként, pedagógusként megértjük a gyerekek viselkedését és újra gyerekszemmel tudjuk látni a világot, akkor már nem lesz kérdés, hogy mitévők legyünk egy-egy nehezebb helyzetben.

Minden jog fenntartva © 2012 - 2024. medveczkykata.hu