Utálja a hajmosást. Mit tegyek?

Vannak olyan szülők, akik ebből kifolyólag nagyon ritkán, mondhatni hébe-hóba mossák csak meg a gyerek haját. Nem erőltetik, ami nem megy. Lehet, hogy nekik van igazuk?

A gyerekek többsége nem szereti, ha a szemébe, arcába folyik a víz és hajmosáskor ez szinte elkerülhetetlen. Mintha a biztonságérzetük meginogna ilyenkor.

A csecsemőknél 6 hónapos korig működik a búvárreflex. A babaúszás pártiak ezzel szoktak érvelni, hogy azért érdemes még 6 hónapos kor előtt elkezdeni a babaúszást, mert ilyenkor még minden gond nélkül merülnek le a víz alá a babák.

(Lehet, hogy az én gyerekem volt a kivétel, de amikor a legnagyobb fiamat elvittem 3 hónaposan babaúszásra erős nem tetszését fejezte ki - finoman fogalmazva -, amikor a víz alá dugtuk.)

Búvárreflex ide, búvárreflex oda elvileg a csecsemők még nem tiltakoznak a hajmosás ellen, de ahogy múlnak a hónapok és betöltik az 1 éves kort egyszeriben az egyik legutalátosabb dolog lesz a számukra.

Mit tegyünk, ha utálja a gyerek a hajmosást?

1. Ne mossuk meg a haját.

Nem lesz semmi baja, ha sokkal, de sokkal ritkábban mosunk hajat, mint ahogy eddig tettük.

2. Mossuk meg a haját (ha már nagyon muszáj). (Pl. egy torta landolt a fején vagy fejjel ugrott bele a pocsolyába.)

Mire figyeljünk hajmosás közben?

A tempóra.

Ne húzzuk el. Legyünk gyorsak, de ugyanakkor finom mozdulatokkal, nyugodtan érintsük meg a gyermeket.

Az időzítésre.

Lehetőleg ne akkor mossuk meg a gyerek haját, amikor már a fáradtásgtól teljesen ki van merülve. Érdemes a fürdés végére időzíteni, hogy utána már ki is vehessük a kádból.

A technikára.

Néhány egyszerű eszközzel, csodákat érhetünk el. Zuhany helyett kis pohárból vagy kancsóból öntsük le a fejét. Lehet egy kis törölközőt is a homloka elé tartani. Sok gyerek nem szereti az arca elé fogni a törölközőt, mert akkor nem lát és az elbizonytalanítja, pláne ebben a "nem-szeretem" helyzetben. Lehet kapni pattenttal állítható vízelterelő ellenzőt (shield). Volt pillanat, amikor ebben volt minden reményem, de ez sem vált be.

és nem utolsósorban a kapcsolatra. 

Maradjunk kapcsolatban a gyerekkel, az ő nyelvén beszéljünk hozzá, játszunk vele.

Játszunk fodrászosat! A kislányomnál ez a verzió vált be. Én voltam a fodrász, ő meg a vendég.

- Jó napot kívánok! Mit parancsol kedves hölgyem?

- Hajmosást és hajszárítást szeretnék.

- Rendben. Tessék helyet foglalni.

- Megfelel a víz hőmérséklete. Nem túl meleg? Akkor most leöblítem a haját. Legyen szíves hátra hajtani a fejét vagy belefeküdni a vízbe. Nálunk extra szolgáltatás jár a hajmosás mellé. Külön relaxációs fürdőt is kap a vendég hozzá (gyújthatunk gyertyát a fürdő ablakában és egy kis lágy zenével még hangulatosabbá tehetjük a "szertartást").

- Akkor most besamponozom a fejét, kérem üljön fel. Ohhh, látszik, hogy nem először jár fodrásznál, nagyszerűen csinálja. Sok kicsi vendégem van, de kevés az, aki ilyen türelmes és bátor.

- Most jön az öblítés. Nem túl meleg a víz? Nagyon ügyesen tartja a fejét!

- És készen is vagyunk. Jó alaposan megtörlöm és a törölközőből készítek Önnek egy turbánt. Így egészen hasonlít a kígyóbűvölőkre. Tényleg tudja, hogyan kell kígyót bűvölni?

- Kérem, hogy a hajszárításhoz itt foglaljon helyet..., stb.

Nagyon szeretik a gyerekek, ha ilyen szerepjátékokat játszunk velük. Ennek a párbeszédnek az előnye az is, hogy rengeteg benne a megnevezés.

A megnevezés az, amikor elmondom, hogy mit fogok csinálni (pl. most besamponozom a haját.). A megnevezések elősegítik, hogy a gyerek biztonságban érezze magát, mert mindig tudja, hogy mi fog vele történni.

Ha semmi sem működik...

Olvassuk fel, vagy még inkább szavaljuk el Kukorelly Endre Hajmosás c. versét gyermekünknek és nevessünk egy nagyot!

Kukorelly Endre: Hajmosás

Hajmosás lesz, akkor legyen, beküldöm a hajam a fürdőszobába, tessék.
Lássék.
Mossák.
Fogmosás lesz, küldjem be a fogam?
Öltözés alkalmával, mit küldjek?
Cipőhúzásnál láb, ruhafölráncigáláshoz test, sapkasálkor fejnyak?
Volna komornám, akit küldözök ide-oda.
Egy komor na.
Komor nyik.
Na.
Vagy akár meg is nézhetjük...

Bemutatkozás

Bemutatkozás - Medveczky KataMedveczky Kata pszichológus vagyok. A gyermeknevelés olykor kanyargós útveszőjében a szülőknek segítek kiutat találni, másrészről a pedagógusokat támogatom abban, hogy minél hatékonyabban tudják végezni szakmai munkájukat.

Hiszem, hogy a gyerekekkel kapcsolatos nehézségeink megoldásának a kulcsa többnyire nálunk, felnőtteknél van.

Az egyik legnagyobb ajándék egy gyerek számára, ha a szülője először saját magán kezd el dolgozni.

logo

Honlapomon a mindennapi és a nem mindennapi gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseket járom körül szakmai szemmel, de közérthetően. Ha szülőként, pedagógusként megértjük a gyerekek viselkedését és újra gyerekszemmel tudjuk látni a világot, akkor már nem lesz kérdés, hogy mitévők legyünk egy-egy nehezebb helyzetben.

Minden jog fenntartva © 2012 - 2024. medveczkykata.hu