Jelenlegi hely

Family workshop

Mi is ez a family workshop? Ez egy saját találmány, amelyet akkor fejlesztettünk ki, amikor a gyerekeink még nagyon kicsik voltak. Úgy éreztük akkor, hogy annyira felfordult fenekestül az életünk, hogy ez így már nem mehet tovább. Na, jó, eddig már eljutottunk párszor és még le is ültünk megbeszélni egy-két dolgot, de nem igazán lett belőle semmi. Mit kellene másképp csinálnunk ahhoz, hogy valóban számunkra kedvező változásokat eredményezzen egy ilyen beszélgetés? - tettük fel magunknak a kérdést.

Miért ne tarthatnánk magunknak is workshopot - gondoltuk -, úgy ahogy a szervezetekkel egyébként is dolgozunk?

family workshop

Nem sokat teketóriáztunk. Elővettük a flipchart táblát, a csomagolópapírokat, a vastag filceket és a gyurmaragasztót. Gyerekeket egy fél napra a nagyszülőkre bíztuk és elkezdtünk családi stratégiát alkotni. Aztóta is folyamatosan csináljuk, elengedhetetlen része lett az életünknek, family workshop nélkül úgy érezzük, hogy nem megyünk előre. Félévenként elvonulunk két napra és tervezünk, beszélgetünk, építjük a jövőt. És ahogy a gyerekek egyre nőnek őket is invitáljuk az ebédlőasztal köré és immáron velük együtt szőjük a terveket.

Aztán jött az ötlet, ha nekünk ez ennyire működik, miért ne segíthetnénk más családoknak is megtalálni vagy visszatalálni a közös útra, hogy mindenki úgy érezze valóban egy hajóban eveznek.

Elsőként néhány ismerős családdal kezdtünk el dolgozni, akiktől olyan visszajelzésteket kaptunk, hogy erre nagyon nagy szükségük van és óriási lépéseket tettek meg a family workshop segítségével. Bátorítva éreztük magunkat, hogy folytassuk.

Az eltérő igényekkel jelentkező házaspárok, családok számára különböző fókuszú és időtartamú workshopokat kínálnunk.

Alapelveink

hajó

  • Minden család vágyik arra, hogy jól működő csapat legyen és mindegyikük rendelkezik az ehhez szükséges alapkészségekkel.
  • A családok saját belső erőforrásaira támaszkodunk.
  • Hisszük, hogy mindenkiben ott van a saját kérdésére a saját válasza - a saját válaszok megtalálásában támogatjuk a családokat.
  • Megoldásközpontú szemlélettel dolgozunk, ami azt jelenti, hogy nem a problémára, hanem a megoldásra és az ahhoz vezető útra koncentrálunk.

Family workshop menü

1. Első interjú

Az első interjú alkalmával felmérjük, hogy milyen jellegű problémával jönnek a házaspárok, egyeztetjük az igényeket és az alternatív továbblépési lehetőségeket, majd szerződést kötünk az előttünk álló közös munkára.

2. Family workshop

a. klasszikus family workshop: 3 x 3 óra kéthetenként

Lehetőség szerint, azt javasoljuk, hogy két hét szünet legyen két találkozás között. A köztes időben a házaspároknak, szülőknek alkalmuk nyílik arra, hogy a tanult technikákat gyakorolják, alaposabban megfigyeljék a kezdődő apróbb változásokat az életükben. Szakértők szerint egy új szokás kialakításához 21-30 nap szükséges, amelyet a workshop ideje alatt elsajátíthatnak a résztvevők.

b. intenzív family workshop: 3 x 3 óra hetenként

Előfordulhat, hogy egy család krízishelyzetben van éppen. A krízisek nem feltétlenül negatív előjelűek, pl. egy új családtag érkezik a családba, vagy a kismama visszaáll a munkába vagy elköltözik a család. Ezek mind olyan élethelyzetek, amelyekben szükségünk van megfelelő alkalmazkodási-, gyors döntéshozási képességekre. A hetente egymást követő alkalmak ezekben és sok más egyéb helyzetben is hasznosak lehetnek.

c. célorientált family workshop

Kifejezetten a saját és közös célok meghatározására kifejlesztett alkalom, amelyen a családtagok elsajátíthatják azokat a gyakorlati eszközöket, amelyekkel hatékonyan tudnak a későbbiekben hasonló családi tervezést, megbeszéléseket folytatni.

3. Utánkövető alkalom

Igény szerint lehetőség van arra, hogy egy hónappal a family workshop után átbeszéljük, hogy hova jutottunk, mit tanultunk és milyen egyéb fejlesztendő területeket látunk magunk előtt, merre tovább. Ez az alkalom általában az ünneplésről és megerősítésről szól, amely abban segít, hogy továbbra is a célra tartsunk és ne térjünk le az útról.